Categorie: Prenataal tot peuter

Doelgroep: Ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar

Type: Individueel

Type: In groepsverband

Video training

Kortdurende video-hometraining

Kortdurende video-hometraining (K-VHT) wordt ingezet bij ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, die spanning ervaren in de opvoeding of opvoedingsvragen hebben.

Een video-hometrainer, (vaak een jeugdverpleegkundige) maakt een video-opname van maximaal 10 minuten in de thuissituatie, bijvoorbeeld tijdens het eten, spelen of wassen. De trainer analyseert deze video-opname. Hij/zij kijkt daarbij vooral naar de interactie tussen de ouder en het kind. Daarna bespreekt de trainer de beelden met de ouders. Het accent ligt op wat nog intact is, wat goed gaat en op wat het kind nog nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. De ouders gaan door het bekijken en bespreken van de videobeelden hun kind beter begrijpen.

Het gaat vaak om ouders waarbij de hechting met hun kind moeilijk tot stand komt. Zij ervaren veel onbegrip, irritaties en een gevoel van machteloosheid en er zijn problemen in de communicatie met het kind. De sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind staat daardoor onder druk. K-VHT vindt plaats na indicatie van de Jeugdgezondheidszorg.

De video-hometrainer komt maximaal drie keer filmen en drie keer terugkijken, gevolgd door een follow-up van één keer filmen en één keer terugkijken. Een huisbezoek duurt gemiddeld een uur.

Aanmelden gaat via het consultatiebureau.

AANMELDEN

Aanmelden gaat via het consultatiebureau.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit product neem contact op via onderstaande gegevens:

Prenataal t/m 3 jaar

Opvoedspreekuur

Voor ouders die vragen hebben rondom het opgroeien en de opvoeding van hun kind(eren).

VoorZorg

Voor aanstaande kwetsbare jonge moeders.

Steunouder Nijkerk

Voor ouders die ondersteuning nodig hebben buiten hun eigen vangnet of ondersteuning willen bieden aan anderen.

Ouderschapskring

De Ouderschapskring is de light versie van Centering Ouderschap en een vervolg op het aanbod van Centering Zwangerschap.

Wil je dit delen?

Deel snel op Facebook, via WhatsApp, E-mail of print deze pagina.