Ouderavond Mindfulkids, Heartfulkids ‘Vlindervleugels en Slakkenkracht’

Elke dag krijgen jonge kinderen veel prikkels te verwerken en soms is het (tijdelijk) te veel. Ze kunnen zich daardoor gestrest voelen, buikpijn krijgen of sneller boos of verdrietig zijn. Daarbij komt dat het voor jonge kinderen nog moeilijk is om hun eigen emoties te kennen, herkennen en ermee om te gaan. Hartelijk en vriendelijk leren omgaan met prikkels, gedachten en gevoelens, is dan belangrijk en fijn.

Hoe kan ik me rustiger voelen? En wat voel ik eigenlijk allemaal van binnen? Wat kan ik doen als ik me bang, boos of verdrietig voel? Ook hebben jonge kinderen in de overgang naar groep 3 soms moeite om zich aan te passen. De ‘werkdruk’ en het stilzitten kan (te) veel vragen. Het is dan fijn om die beweeglijkheid wel te voelen, maar er niet meteen aan toe te moeten geven.

Via de speelse verhalen over de vrienden Vlinder & Slak, bewegingsoefeningen, rust- en ontspanningsoefeningen, tekenen en andere creatieve werkvormen ontdekken kinderen spelenderwijs de ‘vlindervleugels’ en ‘slakkenkracht’ in zichzelf. Ze ontdekken een ‘veilige plek’ van binnen waar ze zich vertrouwd, ontspannen en blij voelen. Ze worden zich spelenderwijs meer bewust van hun ‘eigenwijze ik’ die kan helpen als ze iets lastig vinden, waarmee ze vertrouwen opbouwen in zichzelf.

De training is voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar. Er kunnen maximaal 10 kinderen meedoen. Steeds komen dezelfde kinderen, zodat het veilig voelt. Voor de kinderen bestaat de training uit 7 bijeenkomsten. Voor de ouders zijn er 2 verplichte ouderavonden. Tijdens die avonden oefenen ouders zelf met mindfulness. Ook leren ze hoe ze vanuit rust en verbinding hun kind kunnen helpen zich te reguleren. Vooraf is er een kennismakingsgesprek met kind en ouder (samen) en achteraf een telefonische evaluatie.

Thema’s die kunnen spelen bij kinderen voor wie deze training geschikt is:
– (Hoog-) gevoeligheid
– Onzekerheid, weinig zelfvertrouwen
– Lichamelijke klachten door stress: buikpijn, hoofdpijn, veel moe zijn
– Eenzaamheid, weinig vriendjes of vriendinnetjes
– Piekeren
– Slecht slapen
– Angstig zijn, veel zorgen hebben
– Door eigen gevoelens overweldigd worden en hier niet mee om kunnen gaan

Trainingsdagen*
De trainingen voor kinderen zijn op donderdag van 15.30-16.45 uur. De ouderavonden zijn op woensdag van 19.30-21.00 uur. Alle bijeenkomsten zijn in Centrum De Kleine Oase (Venestraat 37-B, 3861 BW Nijkerk). Deelname aan de training is gratis voor inwoners van de gemeente Nijkerk.

– 29 september 2022
– 6 oktober 2022
– 13 oktober 2022
– 20 oktober 2022
– 3 november 2022
– 10 november 2022
– 17 november 2022

Ouderavonden
– 5 oktober 2022
– 9 november 2022

* De training start bij voldoende aanmeldingen.

okt 05 2022
Verlopen!