Van 4 t/m 10 oktober is de Week van de Opvoeding. Het gebiedsteam van de gemeente Nijkerk ondersteunt inwoners bij het opvoeden. De medewerkers krijgen regelmatig vragen over opvoeding van ouders en verzorgers. In dit artikel delen zij hun tips. Maar eerst volgt een herinnering aan het gratis theater over opvoeding.

Zaterdag 9 oktober: gratis ludiek theater, in de Ark
Theatergroep Bint speelt de gratis voorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’. Het is een herkenbare, humoristische, interactieve voorstelling die een inkijkje geeft in hoe ‘we’ opvoeden. Géén tips of adviezen, maar een eerlijk gesprek over hoe we het opvoeden doen en volhouden. Ze nodigen het publiek uit om iets van zichzelf te laten zien zonder dat ze te kijk staan. De voorstelling is voor alle ouders en opvoeders: of je nu heel pedagogisch te werk probeert te gaan of maar wat doet, iedereen is welkom.

Reserveren (gratis voorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’)
Wanneer: zaterdag 9 oktober 2021
Tijd: 19.30-21.00 uur
Waar: de Ark, Willem-Alexanderplein 14, 3862 CE Nijkerk
Reserveren: stuur een e-mail naar a.vanveldhuizen@nijkerk.eu

Tips voor opvoeding

• Bespreek de opvoeding met je mede-opvoeder en kom op 1 lijn.
  • Wees consequent naar kinderen.
  • Reageer positief op je kind: niet alleen zeggen wat niet mag, maar juist ook wat wél mag.
  • Maak afspraken met je kind over bijvoorbeeld roken, drinken, gamen, drugs en blijf er over in gesprek. Zorg dat je kind bij je terug komt met wat hem of haar bezighoudt.
  • Laat je kind meedenken over de te maken afspraken en de eventuele straf of consequentie. Stem die consequentie af op wat er speelt. Laat je kind bijvoorbeeld een werkstuk maken over stelen als hij of zij heeft gestolen. Of laat je kind bedenken hoe hij of zij het goed kan maken met degene van wie hij of zij heeft gestolen. Of laat je kind een excuusbrief schrijven aan degene van wie hij of zij heeft gestolen.
  • Zorg dat je weet met wie je kinderen omgaan en welke ouders daar bij horen. Dan kun je ook met die ouders afstemmen. Misschien kom je er dan achter dat andere kinderen toch niet later thuis mogen komen dan jouw kind.
  • Sport is belangrijk. Ook omdat kinderen dan minder tijd hebben voor ongewenste activiteiten.
  • Plan op vaste momenten 1-op-1-tijd met je kind, bijvoorbeeld elke donderdag van 18.00-19.00 uur of op woensdag & zaterdag van 15.00-16.00 uur. Kinderen én pubers voelen zich zo gezien.
  • Als je kind interesse heeft in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld dieren, kan je samen op onderzoek uitgaan. Ga bijvoorbeeld naar de bibliotheek en zoek boekjes over het onderwerp, zoek informatie op internet of via informatieve (school-) tv of ga naar een museum.
  • Stelt je kind de hele dag (moeilijke) vragen, zoals ‘hoeveel liter bloed heeft een koe’? Vraag je kind dit op te schrijven in een schrift. Tijdens de 1-op-1-tijd zoeken jullie dan samen naar de antwoorden. Dat geeft vaak rust in het hoofd van je kind, want hij of zij weet dat jullie de vragen samen gaan onderzoeken en hopelijk ook beantwoorden!
  • De 1-op-1-tijd kan je natuurlijk ook anders invullen. Bijvoorbeeld als beloning voor goed gedrag mag je kind iets kiezen om te doen, zoals samen naar het bos, een leuk gesprekje voeren, picknicken in het park, samen een puzzel maken, etc. Helemaal leuk is het als je samen deze dingen bedenkt, op losse papiertjes schrijft en deze in een grote pot stopt. Dan kan je kind elke keer grabbelen naar een leuke activiteit. Het hoeven maar kleine dingen te zijn; de 1-op-1-tijd en de aandacht van jou voor je kind zijn de mooiste beloning!

Hulp bij opvoeding
Heeft u vragen of hulp nodig bij het opvoeden? Neem dan contact op met het gebiedsteam van de gemeente via telefoonnummer 14 033.