Van 4 t/m 10 oktober is de Week van de Opvoeding. In Nijkerk zijn er die week verschillende activiteiten.

Maandag 4 oktober: lezing Aletta Smits-De Loef over haar boek Puberbrein, in de bibliotheek in Nijkerk
Waarom maken ze hun huiswerk niet? Waarom komen ze te laat op stage? Waarom besluiten ze al na drie weken om weer een andere studie te doen? Of ze nu 12 of 20 jaar zijn, pubers voelen voor volwassenen vaak als een vreemde levensvorm. Ze zullen het zelf niet willen horen, maar tot hun 25ste is het brein van pubers in ontwikkeling en zijn ze -wetenschappelijk gezien- onvolwassen. De lezing ‘Puberbrein’ zet kennis over het puberbrein voor u op een rij en geeft en passant op humoristische wijze antwoord op voorgaande vragen. En op de vraag hoe je met pubers om kan gaan. Aanmelden: bit.ly/puberbrein-NK

Zaterdag 9 oktober: gratis ludiek theater, in de Ark
Theatergroep Bint speelt de gratis voorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’. Het is een herkenbare, humoristische, interactieve voorstelling die een inkijkje geeft in hoe ‘we’ opvoeden. Géén tips of adviezen, maar een eerlijk gesprek over hoe we het opvoeden doen en volhouden. Ze nodigen het publiek uit om iets van zichzelf te laten zien zonder dat ze te kijk staan. De voorstelling is voor alle ouders en opvoeders: of je nu heel pedagogisch te werk probeert te gaan of maar wat doet, iedereen is welkom.

Reserveren (gratis voorstelling ‘Die andere ouders doen ook maar wat’)
Wanneer: zaterdag 9 oktober 2021
Tijd: 19.30-21.00 uur
Waar: de Ark, Willem-Alexanderplein 14, 3862 CE Nijkerk
Reserveren: stuur een e-mail naar a.vanveldhuizen@nijkerk.eu

Maandag 11 oktober: thema-avond over hooggevoeligheid en zelfvertrouwen, in de bibliotheek in Nijkerk
Een enorme huilbui of woede-uitbarsting zodra je kind thuis uit school over de drempel is? ‘Op school heb ik niets gemerkt’, zegt de juf. Na het huilen wordt duidelijk wat er is gebeurd. De juf praatte hard en op dreigende toon tegen de kinderen in de klas. Hooggevoelige kinderen hebben goedkeuring vanuit hun omgeving nodig. De angst om afgewezen te worden of te falen kan er voor zorgen dat kinderen zich volledig aanpassen aan de wensen van een ander en hun behoeftes niet naar voren durven brengen. Deze thema-avond gaat onder andere over: Hoe voed je jouw hooggevoelige kind op? Wat heeft je kind nodig? Wat heb jij als ouder nodig om je kind hierin te begeleiden? Hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind stimuleren? De twee sprekers zijn Rianne Koelewijn – speltherapeut en ontwikkelingspsycholoog en Margé van der Spruit – coach HSP en stress / burn-out. Aanmelden: bit.ly/hooggevoeligheid-NK

Inspiratieboekje ‘Moet je horen!’
De Family Factory heeft voor de Week van de Opvoeding een inspiratieboekje ontwikkeld. Het boekje gaat over verhalen vertellen en tradities bouwen. In dit boekje vertellen ouders hoe zij in hun gezin contact met elkaar maken. Dit doen zij door het vertellen van verhalen, door te luisteren en door het stellen van vragen. U kunt het boekje ophalen in het stadhuis, de Bibliotheek Nijkerk en gezondheidscentra De Nije Veste, Corlaer en Nijkerkerveen.

Download: inspiratieboekje ‘Moet je horen!’

Hulp bij opvoeding
Heeft u vragen of hulp nodig bij het opvoeden? Neem dan contact op met het gebiedsteam van de gemeente via telefoonnummer 14 033.