Aandacht voor veilig thuis nog nooit zo belangrijk geweest

Arnhem, 28 oktober 2020 – Vandaag start de Week van de Pleegzorg. Tot en met 4 november vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor kinderen die geen stabiele en veilige thuissituatie hebben. Niet verwonderlijk dat juist nu in coronatijd en de halve lockdown die aandacht harder nodig is dan ooit. Want voor een passende plek voor elk kind waar het zo thuis mogelijk kan opgroeien zijn meer mensen nodig. Pleegzorg Nederland doet een dringende oproep aan mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen. Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken. Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu!”

De Week van de Pleegzorg wordt landelijk afgetrapt met een speciale interactieve voorstelling ‘Open Deuren’ van Theatergroep Mangrove, geopend door theaterdiva en pleegmoeder Karin Bloemen. Via ontroerende momenten, pittige uitdagingen en bijzondere alledaagsheid laat de voorstelling in 30 minuten zien en voelen wat het pleegouderschap voor kinderen, ouders en pleegouders betekent en hoe belangrijk het is dat er een klik is tussen pleegkind en pleegouder. Een goede match is een cruciaal element voor duurzame opvang. Met meer beschikbare pleegouders is die best passende plek sneller en beter te vinden.

Gelderland
John Goessens, manager pleegzorg bij Entrea Lindenhout: “We hebben in Gelderland een prachtige grote groep pleegouders, die met veel liefde zorgen voor zo’n 1500 pleegkinderen. Soms hebben we wat langer moeten zoeken, soms lukte het wat sneller, maar voor heel veel kinderen hebben we de juiste plek gevonden. Voor zeker 40 kinderen zijn we echter nog op zoek. Vooral als het gaat om meer kinderen uit een gezin, is het niet eenvoudig om het juiste pleeggezin te vinden. Op onze wachtlijst staan bijvoorbeeld geregeld broertjes en zusjes voor wie we een weekend- en vakantiegezin zoeken. Deze kinderen wonen gewoon thuis, maar het zou heel fijn voor ze zijn als ze samen elke twee weken bij een pleeggezin thuis mogen komen. Verder zijn we op zoek naar pleeggezinnen waar kinderen boven de 10 jaar terechtkunnen en pleeggezinnen die hun hulp aan willen bieden voor ‘zolang als nodig’.”

Gemeenten en pleegzorgorganisaties werken regionaal samen aan de werving van nieuwe pleeggezinnen. In Centraal Gelderland en het Rijk van Nijmegen hebben meerdere gemeenten de krachten gebundeld om gezamenlijk te gaan werven.

Kinderen te lang in tijdelijke opvang
Landelijk gezien zitten er veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek en verblijven kinderen onnodig lang in een crisisopvang. Ruud Stevens, woordvoerder pleegzorg van Jeugdzorg Nederland geeft aan: “Het is fijn dat we een beroep kunnen doen op crisispleegouders voor tijdelijke opvang in noodsituaties, maar een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan een plek bij pleegouders waar het op kan groeien tot volwassenheid, met een vast woonadres, een basis, die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind: naar school in hun eigen omgeving, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, sport enzovoort. Crisisopvangpleegouders houden het lang vol, maar die kunnen we niet overvragen.”

Pleegzorg en corona
Gelukkig kan pleegzorg in coronatijd gewoon doorgaan. De werving en voorbereiding van nieuwe pleegouders gaan via onlinebijeenkomsten, webinars en persoonlijke gesprekken. Er staan veel onlinebijeenkomsten gepland in de Week van de Pleegzorg. Op www.pleegzorg.nl staan de activiteiten vermeld. Naast de online contacten wordt altijd ook gezocht naar mogelijkheden voor persoonlijk contact en een bezoek aan huis om een compleet beeld te vormen.